Vinter er en rigtig hyggesæson – og derfor er det også oplagt at bage søde sager, som du kan nyde med en dejlig varm kop te eller kaffe til. Man blivervarm indeni bare ved tanken.
Er du også vild med at bage lækre kager ligesom os? Så læs med i vores artikel, hvor vi kommer ind på, hvilke spændende vinterkager, du kan bage.
Når kulden sætter ind, og sneen dækker jorden, bliver det endnu mere indbydende at tænde ovnen, sætte en hjemmebagt kage heri og lade de søde dufte sprede sig i hjemmet. Der er bare noget magisk ved at bage og samle sig om køkkenbordet, hvor den lune, nybagte kage eller brød står inde i midten, mens man putter sig i sin hjemmestrikket sweater. Og endnu bedre er, at hvis du disker op med hjemmebag, plejer det at imponere dine gæster – det er ren win-win.
Har du børn derhjemme? Hvorfor ikke tage en pause fra kulden og rykke ind i køkkenet til en hyggestund med bagning af lækre kager og brød til hele familien? Det kan være svært at finde tid i hverdagen, hvor arbejde, skole og fritidaktiviteter står øverst på listen, men i weekenden eller ferierne er det perfekt at invitere de små hoveder med ind i køkkenet. Den store kan få lov til at røre dejen, mens den lille kan hjælpe dig med at tilsætte ingredienserne. Her kan du overveje at udforske opskrifter, der ikke er særlige komplicerede. Vi ved, at det her forslag ikke skriger af vinter, men tag et kig på vores pølsehorn, hvis madpakken gerne må være nem. Eller hvis du gerne vil du gerne dyrke vinterens krydrede charme, kan du prøve vores opskrift på en lækker gulerodskage med skøn kanel, som også traditionelt bruges i mange danske juleretter og bagværk. Og hvis I er i det legesyge humør, kan vi anbefale at sætte jeres eget præg på bagværket ved at dekorere den med glitrende perler, sjov krymmel eller farverig glasur – eller dem alle tre! Så vil jeres kreation både smage og se godt ud på samme tid.
Der findes jo ikke noget bedre end at bruge tid på at bage noget lækkert og så derefter spise den lune kage. Er du klar til at tilføje søde sager til hverdagen? I de følgende afsnit kommer vi ind på typiske sæsonprægede kager, krydderier og farver, som muligvis kan sætte gang i din kreativitet.
Selvom halloween jo er i efteråret, har vi stadig inkluderet det, da sæsonen ligger tæt på vinter.. Her er det oplagt at bage en græskartærte eller småkager formet som spøgelser eller edderkopper. En klassisk græskarkage med kanel, ingefær og muskatnød giver en dejlig varm smag, der passer perfekt ind til den kolde og blæsende sæson. Her kan du også inkludere børnene, som kan hjælpe med at udskære græskaret til fyldet og dekorere kagerne med spiselig glasur og krymmel i form af halloween-tema. Tænk på at lave cupcakes pyntet med sort og orange glasur, der kan være et sjovt indslag til enhver halloweenfest.
Du kender til vaniljekranse og brunkager, men hvad med kager med noter af ingefær? Du kan lave ingefær- eller peberkager, der kan formes som juletræer, stjerner eller mandler, og derefter dekoreres med glasur og perler. Til dine ingefærkager kan du tilsætte både stødt ingefær og friske ingefærstykker for en ekstra dybde i smagen. Til peberkagerne skal du bruge mel, sukker, sirup, smør og et udvalg af krydderier som kanel, kardemomme og – selvfølgelig også her – ingefær. Disse småkager kan være sprøde eller bløde, afhængigt af hvordan du foretrækker dem. Du kan sætte prikken over i’et for begge typer kager med glasur i blandt andet grøn og rød, så du kan lave fx et juletræ, stjerner eller andre design i julens ånd.
De søde vinterkager er noget, som alle jo gerne vil sætte tænderne i – men som mange også ved, er kager lig med masser af mel og mælk. Dog behøver det ikke at være en hæmsko at være allergisk eller intolerant for gluten eller laktose. I stedet for synes vi, at du skal se på det som en dør, der lukker dig ind i en verden af kreative ingredienser, der kan give dig de samme lækre og velsmagende kager. Vil du gå glutenfri, kan du erstatte hvedemelet med forskellige glutenfrie meltyper som mandelmel, som giver en let nøddeagtig smag, og havremel, der tilføjer en dejlig fylde. Du kan også bruge ris- eller boghvedemel, som også er gode til at give tekstur. Bare husk at kombinere forskellige meltyper for at opnå den bedste konsistens i dine kager. En anden vigtig note til glutenfri bagning er, at gluten fungerer som et naturligt bindemiddel – og da du ikke bruger dette i dit bagværk, så tilføj gerne et alternativ til dette som xanthangummi for at holde dejen sammen. Endelig kan bagning uden gluten kræve lidt eksperimentering, så vær ikke bange for at justere opskrifterne, indtil du finder den perfekte balance.
Heldigvis findes der mange – og rigtig gode – alternativer til mælkeprodukter, og det gælder både laktosefrie og plantebaserede. Mælk af mandler, havre eller kokos er gode valg, for de tilfører ikke kun ekstra smag, men også en dejlig cremethed til dejen. For dem, der ønsker at undgå sukker, kan du også vælge usødet mandel- eller havremælk. I opskrifter, der kræver smør, kan du erstatte det med laktosefri smør. Kokosolie er også en fremragende mulighed, for det kan give dit bagværk en ekstra dybde af kokos.
Er du klar til at forkæle dig selv med lækre vinterkager? Så synes vi, at du skal udforske vores opskriftsunivers, der bugner af fristende opskrifter på bagværk, der venter på at blive nydt. Hvis du hellere vil overlade bagningen til os, kan du besøge en af vores mange bagerier i København. Her finder du et stort sortiment, der omfatter alt fra luftige morgenboller og saftige rugbrød til himmelske wienerbrød og fyldige kager, som er perfekte til de kolde vinterdage. Vi har også gluten- og laktosefrie kager og brød, så ingen behøver at sige nej tak til et stykke kage.
Tag et kig på vores Click & Collect-service, hvor du vil kunne finde sæsonpræget kager til at forsøde dagen med. Her kan du nemt bestille dine favoritter online og vælge levering til din adresse. Uanset om du er hjemme, på arbejde eller på farten, sørger vi for, at du får dit bagværk, når du har brug for det.